top of page
Søk
Forfatterens bildeNovo Klinikken

Korsrygg Skiveprolaps: En Konsise Oppsummering


En tilstand vi ser helt klart mest av på Novo Klinikken er korsryggsmerter. Av disse, en andel vi være grunnet smerter som kommer fra skiveprolaps(er). Med dette innlegget ønsker vi å lage en oversikt over hva en skiveprolaps egentlig er, og hva man skal forvente og hva man kan gjøre når man er rammet av det.




Anatomi og Årsaker

Mellomvirvelskivene ligger mellom ryggvirvlene gjennom hele ryggraden. Disse består av ytre ringer av hard brusk samt et mykere, tann-krem konsistens kjerne materiale. Hvis de ytre ringene sprekker, kan det myke kjernematerialet presses ut og da oppstår selve prolaps.

Mange opplever at smertene plutselig oppstår, nærmest uten forvarsel. Men oftest oppstår en prolaps som et resultat av slitasje forandringer og er derfor en langvarig prosess. Det man løftet, eller vridningen man tok, eller til og med den lille hoste du gjørde for å utløse smertene er sannsynligvis ‘dråpen som fikk begeret til å renne over’. Man får sjeldent en prolaps i en ellers sunn skive.

En av de største enkeltfaktorene er arvelig disponering. Andre faktorer er gjentatte tunge løft, dårlig holdning, dårlig sittestilling, lite/feil treningsbelastning og mangelfullt kosthold.




Symptomer

En prolaps er nevnt etter det nivået det stammer fra i ryggen. Nervene som går ned gjennom ryggsøylen og ut i beina gir informasjon til muskler, ledd, huden, osv. En prolaps kan føre til press på disse nervene og gi symptomer ut i beina i form av nervesmerter, nummenhet og redusert

kraft. Nøyaktig hvilke plager du får, og hvor plagene merkes kommer an på hvilken nerve som kommer i klem, hvor mye det ligger i klem og din individuell anatomisk oppbygging variasjoner.




På Klinikken


En behandler foretar en grundig anamnese og undersøkelse og med informasjonen fra dette kan man ofte bekrefte en diagnose på dagen. I enkelt tilfeller hvor det kan være litt usikkerhet, smertene har gått over en lengre periode, eller ved kraftig symptomer skal man henvises til MR undersøkelse som gir oss en klart oversikt over hvordan selv skiven ser ut. I sjeldne tilfeller kan et prolaps trykke på nervene som går ut til urinblæra (cauda equine syndrom). Da kan man miste kontroll over vannlatingen og avføringen. I disse tilfeller er det viktig å oppsøke sykehus så fort som mulig til å unngå mulig skader som ikke er reversibel.



Prognose og Behandling


De fleste (omtrent 96%) av alle som sliter med en akutt skiveprolaps tilfelle, med riktig, råd, belastning styring, trening og behandling kan regne med å bli nesten symptomfri ila 12 ukers tid. Er man heldig kan det går litt fortere, er man ‘uheldig’ kan det ta flere måneder for resterende smerter til å gi seg. Heldigvis har vi sett at 95% av skiveprolaps pasienter trenger ikke operativ behandling med riktig konservativ tilnærming. Man skal ha tett samarbeid med fastlegen angående bruk av smertestillende medisin de første 2-3 ukene og eventuelt sykemelde skulle det overstiger 12 uker. Kiropraktorer hos oss kan både sende for MR undersøkelse og sykemelde inntil 12 uker.


En standard prolaps forløp kan se ut som dette;


· ‘Hot Disc’ fase – i de første 2-3 ukene har man ofte konstant, relativ kraftig smerter i både korsryggen og beina. Dette kan være uavhengig av stilling med noen, andre kan finne avlastning stillinger. Det er ofte mye inflammasjon og irritasjon både fra ren mekanisk trykk på selve nerven, også kjemisk irritasjon i form av en slags betennelse omkring skade området. Ved behov er det anbefalte med smertestillende medisin i denne periode. Behandling har begrenset effekt i denne periode, men kan være med for avlastning. Enkelt bevegelse øvelser hjelpe her. Man regne med en full sykmeldingsperiode i denne periode.


· ‘Ustabil bedring’ fase – her er den initial irritasjon roet seg noe, og kroppen har klart å hente seg inn. Man merker noen dager blir bedre, mens andre er tilbake til mye vondt igjen uten åpenbart årsak. Her er det viktig med både behandling og trening for å styre bedring på riktig veien.


· ‘Stabil bedring’ fase – eventuelt klare kroppen å få ordentlig tak i problemet, og man merker at smertene blir bare bedre og bedre. Smertene skal trekke seg tilbake fra mye stråling smerter i beina, og enkelt kan oppleve at det blir en visst økning i lokale ryggsmerter. Dette er egentlig en god indikasjon av bedring og betyr at trykk på selve nerven har minsket og skiven har begynte å lege seg. Her kan man begynne å trappe ned hyppighet av behandling og jobbe mer på egenhånd med trening.


· ‘Resolusjon’ fase – de siste 2-3 ukene har man ofte veldig lite smerter, men fordi ryggen har vært avlastet så lenge og hverdagen har blitt så forskjellig over noen uker trenger man litt tid for kroppen å bygge opp toleranse til belastning igjen. Det blir ren trening/belastningsstyring i denne fasen, og man trenger veldig sjeldent å se oss (heldigvis!).


Ovennevnte ofte er standard forløp som varer i 12 uker (± 4 uker), for folk som har akutt smerter som stammer fra en skiveprolaps. Hva man gjør mtp behandling og trening avhenger veldig mye av symptom bilde, hvilken nerve som ligger i klem, pasient toleranse, alderen, osv. Derfor lager man ofte en individualisert plan for hver enkelt pasient.

Man vurdere fortløpende behov å sende for en ortopedisk vurdering med tanke på eventuelt dekompresjon kirurgi, men som en regel avvente man til det har vært lite/ingen endring i nevrologiske bensmerter over 6-8 uker. Igjen dette ta vi på en individualisert basis.




Forebygging

Det beste måte til å unngå slitasjeforandring i korsryggen, som kan føre til skiveprolaps i enkelt tilfeller, er å se på årsaker igjen. Man skal ikke overdrive med tunge løft, og heller løfte smart og med riktig teknikk. Å holde leddene i bevegelse med trening kan bremse slitasjeforandring, som ved så mange andre slitasje tilstander. Konsentrere på aktivitet som føles godt for ryggen, og begrense det som gjør vondt. Tenke på måte man holde kroppen på og unngå lengre perioder med sitting.




Dette er en ‘konsise’ oversikt over korsrygg prolapser. På Novo Klinikken har ekstensiv erfaring over flere år å jobbe med korsrygg prolaps tilfeller, så det er bare å ta kontakt med oss. Vi har både kiropraktorer og fysioterapeuter som jobber tverrfaglig til å få deg frisk igjen.


527 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page