Opplever du smerter på baksiden av hælen når du løper? Eller ved hopp bevegelser? Det kan være mange årsaker, men helt klart det hyppigste er akilles tendinopathi. Mens akillessenen er den tykkeste og sterkeste senen i kroppen vår, er det utsatt for store belastning når vi er i aktivitet – spesielt aktivitet som løpe- og hoppaktivtiter. Akillessenen er en felles sene for de største musklene i leggen (gastrocnemius og solues) og har sitt feste på hælbenet.
Akilles problematikk deles opp i 3 sub-grupper; akutt akilles betennelse, kroniske tendinose/tendinopathi og ruptur av akillessenen.
1) Akutt betennelse av akillessenen oppstår når man får en akutt overbelastning eller får friksjon mot senen. Inflammasjon oppstår som en del av kroppens naturlige forsvarsmekanisme på overbelastning. Senen kan virke irritert, varm og hovne. Det er ofte smertefullt å trykke på senen, og det er ofte smerter i hvile. Det kan også komme en ‘gnisning’ lyd/følelse fra senen området under bevegelse av foten.
2) Kroniske tendinose er en degenerativ (slitasje) tilstand hvor senen over tid har blitt utsatt for gjentatte overbelastninger. Dette startet ofte fra et område 2-6cm over hælen, hvor blodsirkulasjon til senen er dårligste. Blodkarene tar med seg nervevev inn i senen, og det er dette nervevev som utløse smertene man opplever ved langvarig akillesplager. Ved riktig tiltak forklarte videre i denne artikkel vil man kunne reversens den sykelige prosess i senen.
3) Akillessene ruptur er delt i partiell og total rupturer. Total ruptur oppstår mest ofte hos dem som er aktiv idrettsutøver/mosjonister (gjennomsnitts alder 40år) som etter et opphold gjenopptar sin idrettsaktivitet. Oftest høres det et smell når senen ryker – operasjon er nødvendig med total ruptur, oppfølging rehab er nødvendig i etterkant. Partiell ruptur oppstår når man strekker senen forbi det tåleevne. Smertene kommer ofte i etterkant og ved belastning og hvis det er ubehandlet kan man få arrvevdannelse i senen som fører til en langvarig smerter tilstand.
Årsak
Det er ofte en kombinasjon av akutt og kronisk overbelastning til den sene-muskel kompleks på baksiden av leggen. Sener blir irritert ved kompresjon eller strekk belastning. De vanligste årsakene til at dette skjer er:
· Høy treningsmengde over tid (gjentatte overbelastning) eller plutselig økning i treningsmengde (nye begynnere?).
· Løpere er spesielt utsatt; ofte de som kjøre ‘intervall’ eller ‘bakkeløp’.
· Mekanisk feilbelastning gjennom fot-, ankel-, kne- og/eller hofteledd.
· Stram bakre leggmuskulatur.
· Svak bakre leggmuskulatur.
· Høy BMI (Kroppsmasseindeks).
· Feil skotøy/støtte.
Symptomer
Symptomene er som regel enkle å gjenkjenne:
· Senen blir ofte varm og rød under/etter trening, og kan av og til hovne opp.
· Smerte og ømhet langs akillessenen, eller baksiden av hælen.
· ‘Gnisning’ lyd ofte oppleves ved veldig irriterte sener.
I starten vil smertene som regel gi seg etter en treningsøkt/belastning. Etter hvert som man fortsetter trening over tid, vil smertene dog bli mer konstante og kan forverre seg etter hver treningsøkt. Ofte er det veldig vondt å ‘komme-i-gang’ med senen etter den har vært immobil en stund.
Selvbehandling og forebygging
Det aller viktigste å gjøre dersom du mistenker vondt i akillessenen er å redusere total belastning til senen, slik at den får mulighet til å begynne å restituere og tilhele seg. Senevev har veldig dårlig blodsirkulasjon til vanlig, og det betyr at sene problematikk ofte ta mye lengre tid å bli bedre enn for eksempel en muskel problem, som har veldig god blodtilførsel. Det er samtidig ikke lurt å avslutte helt med belastning til senen, slik at du får stimulerte den til å lege seg og øke blodgjennomstrømming til senen. Derfor er det viktig å vite hvor mye belastning du skal gir senen, og når det skal endres/økes. Tålmodighet og standhaftighet trenges å lykke med en sene problematikk.
Andre ting du kan gjøre selv er:
· Ise ned etter aktivitet.
· Såletilpasning.
· Tilpasset styrketrening og målrettet uttøyning for legg-, lår- og hoftemuskulatur.
· Redusere løper belastning, spesielt oppoverbakke og intervaller. Kan være aktuelt å bytte til en annen form for kondistrening (f.eks. sykkeling, roing, osv).
· Velg riktig skotøy.
Behandling
Før behandling gjennomføres er det svært lurte å titte på senen med vårt ultralydapparat på klinikken. Her kan vi se på selve senen, vurdere side-til-side forskjell, sjekke integritet på senefibre og lage en mer nøyaktig plan tilpasset din individuell seneproblematikk.
Forskning viser at behandling av akillessenen med trykkbølge er svært effektivt og kan forkorte veien tilbake til aktivitet drastisk. På NOVO Klinikken vil vi gjennomføre en grundig sykehistorie og undersøkelse for å finne årsaken til at plagen har oppstått. Du vil få råd til hvilke øvelser du bør gjennomføre og passe på riktig belastningsnivå. Vi tilbyr også spesialtilpassede såler på klinikken, noe som både avlaster og støtter senen under aktivitet. Ofte en kombinasjon av alle nevnte behandlingsmetodene er mest effektive.
Ta gjerne kontakt med en av oss på klinikken dersom du mistenker at du har akilles plager.
Comentários